Milloin on järkevää hakea lainaa?

Elämässä tulee vastaan yllättäviä tilanteita, vaikka kuinka yrittäisi ennakoida kaiken etukäteen. Jokaisen unelma on omistaa talo, auto, elättää ilman huolta oma perhe ja tehdä kerran vuodessa lomamatka koko perheen kanssa. Joskus tätä unelmaa on mahdollista elää, kun taas toisinaan on hetkiä, joina tuntuu, että arjessa riittää haaste toisensa perään ja taloudellisesti on lähes mahdotonta pitää koko pakettia kasassa.

Oikea hetki lainan hakemiselle

Kun miettii, mikä on oikea hetki ottaa lainaa, on hyvä muistaa, että lainaa voi hakea ilmaisella lainahakemuksella. Omalainan avulla on helppo kilpailuttaa monia tarjolla olevia vaihtoehtoja, mikä helpottaa lainojen vertailua. Ennen kuin pääsee tähän vaiheeseen, on  syytä harkita, onko lainalle oikeasti tarvetta.

On mahdotonta antaa yksityiskohtaisia neuvoja siitä, milloin kannattaa hakea lainaa, koska tarpeeseen vaikuttavat taloudellinen tilanne sekä tulevat menot ja tarpeet. Tärkeintä on pohtia tarkkaan, tarvitaanko lainaa oikeasti ja onko se mahdollista maksaa takaisin ilman ongelmia sovitussa aikataulussa. Ei ole välttämättä oikea hetki pitkäaikaiselle lainalle, jos itsellä ei ole vakituista työpaikkaa. Tässä tilanteessa kodin remontti tai auton ostaminen kannattaa siirtää myöhempään ajankohtaan.

Eteen saattaa aina tulla yllättävä tilanne, esimerkiksi auto vaatii korjausta ja se on välttämätön töissä käymisen vuoksi, tai pyykinpesukone hajoaa äkillisesti. Tämän kaltaisia tilanteita on mahdotonta ennakoida etukäteen, eikä niistä välttämättä selviä säästössä olevilla rahoilla. Tässä kohti voi harkita lainan ottamista, mikäli tilanne on muutoin taloudellisesti vakaa ja lainan maksusta voi selviytyä ilman vaikeuksia.

Tärkeät tekijät lainaa hakiessa

Laina on palvelu, jota eri pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat kuluttajille. Lainan avulla on mahdollista saada käyttöön rahaa välittömästi, mutta taloudellisen taakan voi jakaa pidemmälle aikavälille. On kuitenkin hyvä muistaa, että lainatusta summasta maksetaan takaisin aina suurempi summa kuin mitä rahoittajalta on saatu. Tästä johtuen on tärkeää tehdä viisas ja harkittu päätös ennen kuin allekirjoittaa sopimuksen.

Lainan loppusumma koostuu muun muassa seuraavista kuluista:

  • Lainan korko
  • Avausmaksu
  • Tilinhoitomaksu
  • Laskutuslisä
  • Lisäpalvelut

Tärkeintä on kiinnittää lainan todelliseen vuosikorkoon. Eli pelkästään lainalle annetulla korolla ei ole merkitystä, koska lainan hintaa lisäävät huomattavasti muut siihen lisätyt kulut. Todelliseen vuosikorkoon on lisätty kaikki mahdolliset kulut, mitkä koskevat lainaa.

Lainanhakuprosessin vaiheet

Nykyään lainojen kilpailuttaminen on nopeaa ja helppoa, ja sen voi tehdä netissä. Viime vuonna vajaa viides suomalaisista talouksista haki kulutusluottoa muista rahoituslaitoksista, mikä kertoo niiden suosion noususta. Tämä ei ole ihme, sillä Omalainan kaltaisilla sivustoilla voi vertailla ilmaiseksi lainoja täyttämällä lainahakemuksen.

Ensimmäiset tarjoukset saa tarkasteltavaksi vain muutamassa minuutissa ja laina myönnetään parhaimmillaan jo saman päivänä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokaisen lainantarjoajan kohdalla toimintatavoissa on eroja, joten toisinaan hakuaika voi olla hieman pidempi. Jos tuntuu että juuri nyt on oikea hetki lainalle, on aika kilpailuttaa lainat ja valita niistä edullisin vaihtoehto.